Navigo Praha z.s.

Kdo Jsme?

Spolek, který tvoří tým odborníků ale i dobrovolníků, kteří mají společný cíl – podporovat ty, kteří se ocitli ve složité životní situaci.

Primárně se naše úsilí zaměřuje na podporu procesu integrace ukrajinských uprchlíků do české společnosti.

Právě klienti z Ukrajiny tvoří aktuálně nejpočetnější menšinu, která vyžaduje naší podporu a péči. Prostřednictvím našichpodpůrných programů, terénních aktivit a konzultací děláme maximum proto, aby po příjezdu do České republiky nabyli pocit bezpečí a začlenili se tak do společnosti. Našim cílem je, aby získali znovu důvěru a jistotu, že v této složité životní situaci nejsou sami! S ohledem na tíživou situaci, která v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině panuje, vás chceme ujistit, že veškeré kurzy, poradenství, terénní služby a další aktivy jsou poskytovány zdarma!

předsedkyně spolku

Mgr. Anastázie Borkunová

Spolek Navigo Praha z.s. vznikl z potřeby našich klientů – uprchlíků z Ukrajiny, se kterými se dennodenně setkáváme v Institutu cizích jazyků.

 

Vidíme a vnímáme jejich nejistotu a nesnáze, jak postupovat v administrativních záležitostech s různými úřady. Jak se neztratit ve velkém množství pravidel a povinností, kterým musí jako občané cizí země čelit, aby se mohli řádně začlenit do života v naší zemi. Jak se vyznat v tom, na jakou pomoc mají nárok. Jak se orientovat v českém školním systému, ať už jako matka s dítětem nebo mladý student hlásící se na střední či vysokou školu. Nemluvě o běžencích ve věkové kategorii seniorů, jimž je pozornost a péče věnována minimální, přitom jsou skupinou nejzranitelnější. Je zřejmé, že pouhá finanční pomoc od státu nestačí.

 

Je potřeba podat jim laskavou pomocnou ruku, která je vyvede z bludiště nejistot a nasměruje je k plnohodnotnému životu v České republice. Právě proto vznikl Spolek Navigo Praha z.s., kde nejen nasloucháme individuálním a skupinovým potřebám našich klientů, ale aktivně pracujeme na tom, abychom jim zajistili dostatek různých podpůrných programů a asistenčních služeb pro jejich lepší a snazší orientaci v každodenním životě.

místopředsedkyně spolku

Bc. Kateřina Ovčinnikova

Naplňuje mě pocit, že mohu být součástí týmu, který je odhodlaný pomáhat tam, kde je to potřeba. Většina uprchlíků, se kterými se setkávám, řeší stejné problémy, které jim znesnadňují lépe se začlenit do společnosti. V první řadě jim chceme nabídnout pocit bezpečí a důvěry, že se mohou obrátit na někoho, kdo jim poskytne zázemí v podobě odborného poradenství a lidský přístup v jejich nelehké situaci. 

 

Věřím, že zdárné začlenění ukrajinských uprchlíků bude nakonec prospěšné nejen pro ně, ale i pro Českou republiku jako celek.

Tomáš Lusk

VEDOUCÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Tomáš Lusk​

   Tomáš Lusk

Bc. Kristina Rudenko

administrativní pracovnice

Bc. Kristina Rudenko​

Bc. Kristina Rudenko​